Janáky Marianna – Léleketimológia

0
360

Könyvinterjú Janáky Marianna
Janáky Marianna Novellák regénye

„Balladásan blogos, blogosan könnyed, könnyeden drámai, kacajos vagy keserves maszkban költői.” Tarján Tamás gondolatai jól estek a szerződnek, nekem 2014-ben. „Novellák regénye”… írta TT. „Ez legyen a címe!”

  1. Én a naplójegyzeteimhez fel nem teszem a kérdést, azok túl intimek lennének egy interjúban. Vagy inkább kezdjünk/éljünk együtt egy kicsit bele az életembe?

Lassan búcsút mondunk az elvált középkorú nők kamaszéletének, vár ránk a vastagderék-kora,
…Kinyitottam az ablakot, hátha kiszáll a magány. Kint madárdömperek. Ha még ezután is költőieskedni akarnék, azt írnám: a magányszag nem kiszellőztethető.
…Azért is igyekeztem az új regényt befejezni, mert felkértek egy kreatív írás kurzus szemináriumvezetőjének.

  1. Van egy tragiromantikus keretnovella benned, amire íród felfűzte a novelláit. Ezt Horváthné dr. Szabó Olga, a barátnője javasolta, tudom. Boccaccio Dekameron utánzat/allúzió?
    (A dekódolás segíthet, ha ugrándozni is szeretne olvasás közben az Olvasó, de annyira nem fontos.)

Ő jött nekem véletlen a folyosón… Kamaszvékony termet, szakáll… Hány éves is?, kérdeztem. Én már ötven. Reméltem, rácsodálkozik, és majd azt mondja, sokkal fiatalabbnak látszik.
…megbeszéltem a csoporttal, hogy hétfőnként majd be kell adni egy-egy általam megadott hívószóra írt kisprózát… Példaként felolvastam egy íróbarátom új, Eltévedt betűk című kisprózáját. (2.1)

…azután felolvasok egy saját kisprózát. Régen voltam ilyen izgatott. (2.2.)

Majdnem egyszerre értünk a sráccal a kijárathoz. Becsapódott előttem a szárnyas ajtó… Pénteken Kornél olvasott fel. (2.3)

Pénteken lementem Szegedre. Nővéremet a válás megviselte, és fél éve nagymama lett… Kecskeméten felszállt egy nő. Arcán az alkohol vörös férgei. Mellém szólt a jegye. Felismert. Még aznap elküldte írását. (2.4.)

Szombaton én toltam anyát. Délután sétáltunk a belvárosban. A Kárász utca sarkán az egyik kirakat előtt anya felkiáltott: Ilyen ruhám nekem is volt!… Hazafelé a vonaton írtam. (2.5.)

Hétfőn Kornél csak a második órára jött be,… Leült és a lánynak dőlve másolni kezdett mobilját pötyögtetve. A hívószó a „Féltékenység”, mondtam az óra végén. A gyomrom görcsölt még. (2.6.)

A szintkülönbség egy kreatív írás csoportban gond lehet,… Áron olvasott fel azon a pénteken,… Remegett kezében a papír, amikor elkezdte. (2.7.)

Aznap harmadik felolvasó is volt. A szép negyvenes nő az egyik szünetben odajött hozzám… : Szívesen fizetek, ha átolvassa, kijavítja az írásaim!… Dolgoztunk rajta külön is kicsit, de ezt az egész jelkép-stratégiát a törpékkel végül mégse tudta kellően átjátszani a groteszk terrénumába. (2.8.)

A diákjaim e-mailekkel bombáztak, de tartottam magam. Nem tettem kivételt csak ritkán. Akkor talán azért, mert az én fogam is napok óta fájt. Válaszomban bíztattam a fogorvosnőt, hogy küldje be valamelyik folyóirathoz írását. (2.9.)

A következő pénteken szomorú hírt kellett közölnöm: Áron tegnap délelőtt kórházba került infarktussal,… utána felolvastam az utolsó beadott szövegét. (2.10.)

Apa is infarktusban ment el, jutott este zuhanyozás közben eszembe. A kislány az udvaron hóból koszorút készített. Gondoltam, hogy a „Halál” hívószóra a következő héten több megérintő írást adnak be majd diákjaim. (2.11.)

A csinos hatvanas nő, akinek a kisprózája szintén nagyon tetszett, azzal hívta fel magára már az első alkalommal is a figyelmem, hogy annyira mereven ült, mint egy szobor. (2.12.)

A következő csütörtökön… Alig tudtam a felolvasásra figyelni, mert a „kiskakas”, mellettem ült. Figyelj!, mondta Kornél vállam meglökve, ez kurva jó! A címét és az elejét nem hallottam a szövegnek. Alig tudtam magamban tartani a szelet. (2.13.)

Ezt a csajt ismerem, egy gimibe jártunk, súgta, majdnem leharapva a fülem, amikor a rövid hajú, huszonéves lány ujjaival pajeszát húzogatva, én csontszínű szoknyám, elkezdte felolvasni a pályázaton III. díjat nyert kisprózáját. (2.14.)

Már mentünk kifelé, amikor Kornél derekam megérintve megkérdezte, hogy hazakísérhet-e,… Végül az egész csoport kísért haza, és elalvás előtt elégedetten elolvastam a szerkesztőtől ajándékba kapott kötetből egy szöveget. (2.15.)

Pénteken nem sokat értek az óráim, a felolvasást is elhalasztottuk. Éva reggel hívott, hogy anya nagyon rosszul van,… Este Kornél csöngetett a negyedik emeleti ajtón… Visszafelé az erkélyajtó finoman fenékbe rúgott, hiába.

…görög saláta feta nélkül. Tragédia-tál. Megettük. Aztán kikereste gépemen e-mailjei közül a szövegét, amit délután csatolt. (2.16.)

Hát igen, szombaton külön-külön jobban láttam magunkat a vonaton lehunyt szemmel, hiába cikáztak a szivárványfények. Kornél smsére nem válaszoltam,… Elolvastam egy ismeretlentől kapott levelet. Regényeimről áradozott, de a szövege ötlete nem is volt rossz. (2.17.)

Útközben az újságosnál megvettem egyik kedvenc irodalmi lapom legújabb számát, és a villamoson elolvastam belőle egy írást. (2.18.)

Fodrászom érdeklődött, hogy van anya, miközben festette a hajam. Szív színű lesz, mondta, pedig semmiről nem tudott. (2.19.)

Kettőkor nem éreztem jól magam… Azon a héten a „Szobor” lett a hívószó. Annak éreztem magam… Pénteken íróbarátom is eljött az órámra, mert felkérték egy másik csoport vezetésére… Aznap ő olvasott fel először, Vádirat volt kisprózájának a címe. (2.20.)

Tartottunk pár perc lélegzetvételnyi szünetet. (2.21.)

Nagyon szimpatikus volt neki a társaság és az egész, amit hallott, de azért még morfondírozott… Utána folytatódott a felolvasás. (2.22.)

Szombaton takarítás közben Kornél újra ott volt… Pittyegés újra. Javítottam. (2.23.)

Vasárnap reggel. Szeged, anya. Jobban van. Még aznap vissza. Értek az egyedülléthez. A vonaton kaptam a fogorvosnőtől egy levelet…, mert a csatolt írását is közli majd egy lap… (2.24.)

A következő héten a szeminárium vezetését lemondtam anya halálára hivatkozva… Az anyafájdalom majdnem megfojtott, de másnap elküldtem a Nyarak című új rövidprózám az egyik laphoz. (2.25.)

2.1 Egyik novellának sincs címe benned, de több megjelent folyóiratokban, ezért tudok a címekre rákérdezni. Az eltévedt betűk mit jelent?

Zakója magánnyal volt bélelve. A férfi egyedül ült a parkban, fürge szeme egy könyv lapján futkosott. Vége. Becsukta a könyvet, de szokása szerint belelapozott újra. Sima fehér lapokat látott csak. Becsukta a szemét, majd újra kinyitotta. Kétségbe esett.
…Néhány hét múlva visszavitte a könyvet. A könyvtáros nő szó nélkül vette át, bele se lapozott, és semmit nem vett észre. Azt se tudta meg, hogy akkor már a férfi erkélyén a balkonládákban napok óta nyíltak a szebbnél szebb novellák.

2.2. Halál az élet, lehet. Hogy jelenik meg ez a Sírás című novellában?

Sokáig aludt. Állán pár ősz, szúrós szőrszál. Csak terveztem a napot, mondta. Nagymama vigyázott ránk. A nyár akkor már arany fürtjeit dobálta. Tenyerébe bújtam. Olyan volt, akár a kispárnám. Elengedhetetlen-szagú, puha. Tenyerembe fészkelte magát protézise.
…Hamarosan a teraszon anya rúzsait egymás mellé felállítottam. Egy rajzlapon dombormű készült: Bordakalitkában galambszív.
…, nagymama akkor már újra felszedte a horgonyt az álomfolyón tokáját megduplázva.
…Tavaszkendő bekötötte a szemem, / ajándékba húsvétra neked. / Verébricsaj kergetőzik velem.
…Ez volt életem első versem. Otthon beleírtam egy kockás füzetbe. A borítóján ez állt: AKI BELENÉZ HALÁL FIA.

2.3. Hogyan született a buja… , Folytontermő szöveg? Heller 22-es csapdája című regényének néhány sora adta az alapötletet szerződnek és a biztatást Ivanics Ágota barátnője? Inkább csak azt áruljuk el (legyen a kérdés is enigmatikus), mik voltak utána az első gondolatai szerződnek!

Farkak nőttek tönkökön. Nők szüreteltek.
…Szeretnéd megkóstolni, mi? Néhányan énekeltek is.
…Meg is szagolgatták mind, megmosták fertőtlenítőszeres vízzel, majd befújták tartósítószerrel, és folpackba csomagolva került mindegyik a FOLYTONTERMŐ feliratú vattával kibélelt ládákba.

2.4. A harmadik generációs pedagógus sarjcink besz@rt, amikor az iskolában a diákok lesz@rták? Ezt üzeni a Kötél, tánc, ötszázasok című novella?

1987-ben az álmom, hogy jó tanár leszek, majdnem szertefoszlott. Harmincéves voltam.
…Egyedül voltam a tanáriban. A kollégám lépett be. Itt az ellenőrzője! Írj be neki! Itt a kötél! Akaszd fel!
…2013. december. Kint már a fagy öltözteti a pocsolyákat.
…Testnevelés órára megyek. Helyettesíteni a 10. F-be. Belépek a tornaterembe. Tíz-tizenkét lány ül a padon. Feszültséget érzek. A többiek még vetkőznek?, kérdezem tőlük. Egyikük a fiúöltöző felé néz. Vedd le, vedd le!, hallom az ajtó előtt. Meglepődöm. Átlátszó bugyiban áll a padon egy nagyon szép testű lány. Kezében ötszázasok. Körülötte hat-hét fiú. Nevetnek, kiáltoznak. Kezükben ruhadarabok. Rázzák. Ti mit csináltok? Mi van, irigyli?

2.5. Az élet halál? Ezzel szembesülhet bárki a Nyitott ajtók című rövid verses novellában?

Pelenkázta. Megpuszilta a fenekét.
Pelenkázta. Látta a felfekvéseket a fenekén.

2.6. Finy Petra tudja, hogy meggyilkoltad az Ezüstruha és a könyv című írásban? (Titok, de igen.) A szerződ megírta neki 2012-ben.

Gépelt. Csengettek. Amikor elvitték, fekete balerinacipőt és földig érő, ezüst selyemruhát viselt. Az autóban fokozatosan puhult a reggel, akár a szigorúság a rendőrök arcán.
…Kislányként a mosogatógép is megrázta egyszer.
…Egy hajnalban arra ébredt, hogy megvan a megoldás.
…Amikor a poharába szórta a fehér port, senki nem látta,
…Hazafelé még hallotta a szirénahangot. Öt perc múlva otthon volt, és izgatottan látott hozzá a dedikáláshoz.

2.7. Miért ölünk? Mert minket is meg tudott ölni valaki? A Test-vérek című írásnak sincs jelölve címe benned.

Ő ülve maradt, megállt kezében a villa, tányérját arrébb tolta. A múlt visszaválthatatlan, gondolta, és végigsimította gyűrűsujját.
…A nő ikreket szült.
…Tízévesen a tornászcsapatban a fiúk már együtt versenyeztek. Az országos döntő előtti éjszaka a nagyobbik örökre elaludt. Aznap a férfi nem csak a felesége szobájába ment be.
…Pár nap múlva felhívta az ügyvédet: Döntöttem, hatkor ott leszek.

2.8. Kifordítjuk, lélekműtögetjük magunkat mi is a szépségért, mint főszereplőnk a Hófehérben?

Mindenféle plasztikai műtétet bevállalt.
…Aztán egyszer felfigyelt egy hirdetésre.
…Lélektől Lélekig Intézet, állt a bejárati táblán. Nem kérdezte mibe kerül, odanyomta az orvos orra alá a csekket. A maga nevére lesz kitöltve, ha egy tizenéves lány lelkét megkapom!
…Látod, ő volt a, csuklott meg a férfi hangja, amikor felemelte a kisfiút. A szélben gyászmezben zizegtek koszorúkon a szirmok. Hófehérke?!, nézett rá a fekete öltönyös gyerek.

2.9. Mit tud egyikőtök egy fogorvosról, és mit kap ő a fogaktól? Na, erre kötetünk olvasása után se tudna a holisztikus orvoslás szakértője se válaszolni.

Kedvence Sissi királyné egyik rózsa formájú foga volt. Piros bársonydobozkában tartotta.
…Már vagy negyed órája tartott a huzavona, amikor végül döntött, és mintha keresne valamit, elfordult, beadott magának egy injekciót, aztán elkezdett mesélni Malackáról, Micimackóról, Zsebibabáról. Nézd, kicsim, nem is fáj!, mondta, és hirtelen összecsípte fogójával jobb alsó kettesét, majd kikapta. A kislány a csodálkozástól kinyitotta a száját, ajkai között pókfonálnyi nyálszálak csillogtak, ő meg belenyúlt, ujjaival csavart egyet a lányka bal alsó egyesén, és nem kérdezte meg az anyukát, hogy gyűjtik-e a fogat. Ez lesz az egyik legkülönlegesebb darab!, mosolygott, és nem kért pénzt.
…Illatos, zenélő fogakat is fogok készíteni, gondolta, és elaludt.

2.10. Szertefoszlás ellen írásorvosságot javasoljunk? Lehet mellékhatása, amibe akár bele is halhatunk? A Megoldás novella ad erre választ?

Este, amikor lement sétálni, az újságosbódé ablakában látta meg a folyóiratot. Otthon rákeresett a neten, majd előfizetett az Öngyilkosok lapjára.
…Amikor az írása megjelent, és kezébe vette a tiszteletpéldányt, percekig csak fogta, tartotta, izzadt a tenyere, majd megkereste a nevét, olvasás közben simogatta a lap szélét, és hosszú hónapok óta először keményedett meg a farka.
…A tavasz zöld illata színészkedik már a reggelnek, mosolyodott el, régóta először.

2.11. Lélekgyilkosságok füzére vagy? Hát, A kutya se szarik a saját… című novellád szerint az, hisz enigmatikus, kevesen értik meg, de nem érdekel?

A kutya orra csillogott. A napfény aranykeresztet festett rá.
…a falu szája azt is suttogta, hogy a gyilkos mindig visszatér, mint okádékához a kutya.
…Ez mi?, kérdezte másnap a nő egy friss földhányásra mutatva. Almafát ültetek neked, felelte a férfi, és magához húzta. Haja a szemébe lógott, eltakarva lelkiismeret-furdalását.

2.12. Kinek az életéért „forgatsz”? A Film mindenkiben benne van.

Itt írja alá!
…Az Ön mozija! Imax Kino Budapesten! Megnézné a túlvilágot?
…A moziba taxi vitte.
…Nem vette le a bundáját, amikor a nagydarab ruhatáros férfi rászólt: Döntött? Tőrdöfés-pillantás. Mint felvillanó pengehegy jelent meg előtte a pár évvel azelőtti szilveszter emléke:

2.13. Már rég is loptak babakocsit is? Még jó, hogy az üres pramba, nem egy csecsemőt tett bele íród += a főszereplője, aki újszülöttjét előtte épp a kukába kívánta dobni. Hogy fikcionálta/d át életének ezt a momentumát a Vándorlások című szöveg/ben?

Ki lehet az?, indult az ajtó felé botjára támaszkodva Vargáné, aki már rég rokkantnyugdíjas, és hamarosan szürkehályog műtétje lesz. Vaksin pislogott az idegen babakocsira, aminek fogantyúja tolakodóan állta el a bejárati ajtajukat.
…A Zolta ősi magyar név! Hősnőnk a fiú felé nyújtotta kezét. Én Emese vagyok, és…
…történészünk ekkor félbeszakította.

2.14. Úgy tudom, hogy íród kamaszként könyvesbolti eladó szeretett volna lenni, és annyit olvasni munkaidőben, amennyit a bolti lyukas percekben bír. Ez benne van egy novellában vagy teljesen másról szól a Könyvpirula?

Nem hiába hozták létre a KIM-et, a Kortárs Irodalom Minisztériumát,
…Két hónap se telt el, a főváros sétálóutcáján és a belvárosban új könyvesboltok nyíltak, előttük szendvicsemberek sétálgattak különböző feliratokkal: Könyvpirulák! Jöjjön be!
…Ám ha ajándékba szánja, elegáns, kis könyvformájú díszdobozokba csomagoljuk a tablettát!

…Pár nap múlva az egyetemistákkal már középiskolás diákok is tüntettek a boltok előtt. Könyvekkel dobálták meg a kirakatokat és a kilépőket,

2.15. Van eladó boltod?, szól közbe épp az interjúnk egyik olvasója, miközben párhuzamosan a LOVE-shop című írást olvassa a könyvből. Vagy ez is csak egy fantazmacukorka, mint sok minden más a könyvben és az életben?

Fentről helikopter hangja hallatszott. Röplapok hulltak alá, és mint a Balaton, csendesen hullámzott az égen a füstfelhőből kirajzolódó felirat: Love shop.
…Mellei az éggel szemeztek. Piros bikinijében ő volt a legszebb, a strandistennő maga. I love you, mondta, és beleharapott a lángosba.

2.16. Hogyan fejezzük ki mi ketten a szépség iránti tiszteletünket a Hiúság című írásban?

Szenzációs kiállításra készült közös erőfeszítéssel nemrég két ország. A legnevesebb szakemberek készítették elő a hatástanulmányt.
…Az egyik országban több neves személyiség nem támogatta a tervezett kiállítást, akik szerint Dávid rendkívül törékeny, a költöztetés ezért nagyon kockázatos lenne,
…Eközben a másik országban Vénuszt is előkészítették s finomkefés tisztítási eljárással.
…Másnap már új őrök nézték a képernyőket,
…Mintha Vénusz Dávid lábát csókolgatná,
…A kulturális miniszter is benézett egyik délelőtt. Maradjanak a helyükön, azt ajánlom!

2.17. Mindenkinek szüksége van fájdalomra a szerződ szerint. Fizetnénk is érte, mit gondolsz? Szerinted elég, ha elolvassa valaki ezt a perverz írást?

Meghívtam a csajt egy jelentkezési lapra, és a kiáltozásokat hajnalig gyakoroltuk. Szeretlek! Holnap hozok korbácsot is, ha akarod, mondta.
…Egyszer párba kerültem a vezérrel. Nem kíméltem. A korrektor ellenére látszott arcán a piros csík másnap.
…A fesztivál zártkörű volt, nem lehetett jegyet kapni, csak a speciális, kis karikás ostort formázó, nyelénél szétnyitható, legyezős meghívóval lehetett bemenni.

2.18. Foglalkozol úgy Te is az öregedéssel, mint a lába előtti bogárbámulással a szerződ? Vagyis mit üzen az Isteni tárgyalás című novella?

Az évszázad pere!, harangozta be a világsajtó és a média még hetekkel a nyíltnak meghirdetett tárgyalás előtt,
…Jogászok hada kísérte a hotelbe a tárgyaló feleket,
…Az Öregség utána jelent meg maga elé nézve. Olyan lassan ment, mintha meghalni készülne. Keresztmintás szőnyeg a lába alatt. Isten- és ismeretlenfélő ricsajvihar követte.

2.19. Akár egyikünk; én vagy te, mint sok könyv is meghal hamarosan, talán több is, mint amennyi házasság manapság? (Adsz ennek a novellának címet Olvasóm, ha mégis el tudod olvasni a Novellák regénye című könyvet?)

Mint újságmellékletből kislányként a kivágós babát, kivágom magam belőled huszonhat év után.
…Rám ordítottál, én ültem némán, a lilaruhás nő. Elmentél csendben, arcodon ujjaim nyoma.
… A lépcsőházban megálltak a porszemek, az erkélyen eszembe jutott Munch sikolya.
…Két gyerekünk született, dolgoztunk, nyaraltunk, éltünk. Ebbe más is belehalt már.

2.20. Transzcendencia és megértés = etika? Mit gondolt a főszereplő ügyvéd?

Hamarosan az íróasztal lámpája egy aktát világított meg.
…Barna, álmos levegő ülte meg a szobát.
…Gyerekkorában szívesen nézegette az emberarcokat, a tigris vagy nyúlfejeket a szobák ajtaján. Meg is mozdultak, amikor odament, és megérintette, megsimogatta őket.
…Hamarosan megyek, mondta az ajtónak, de közben lapozott: Homoszexuális vagyok. Nem hiszem, hogy apám miatt. Legfeljebb genetikusan.
…A beállított hírportálon felfigyelt a címre: Az apa évekig fajtalankodott kiskamasz fiával! Felakasztanám a perc-újságírókat mind!, gondolta két kezével arcát dörzsölgetve.

2.21. Mennyi kérdés olvad el szerződ által benned? Ahány Jégszobrászunk alkotása?

Az örökkévalóságnak fényképezem magam, akár a sarki jég, gondolta, és szokása szerint jégkockát rágcsált, mint mindig, ha elképzelte új szobrát.
…nemrég a világhírű filmrendező úrnak, aki hazaköltözött, a kedvenc papagáját készítették el jégfestés technikával,
…Végül gyönyörűek lettek a LED-es megvilágítással elkészült jégkandeláberek.
…Lelke tűzijáték-félelme kihunyt, mint az előtte hibernált „kiskedvenc” kutyáé. Az amerikai intézet szóvivője nem nyilatkozott.

2.22. Minden novelládból írható lenne akár egy-egy regény is, és akkor szoborrá változhatnánk?

Minden évben egyszer megkoszorúznak, és olyankor az ég általában szürke kabátot vesz, szól valami zene, még épp nem esik, ünnepi beszéd, vers.
…a velem szembe ülő firkonc nem érdekel!
…Ma 10 felé a nő eljött hozzám…Cipőjének trottőr sarka a macskaköveken tam-tam, ta-tam, ta-tam ritmust írt szívemnek. Hajnalra már a falevelek is félrebeszéltek.
…A teherautó egy múzeum előtt állt meg. Már esteledett, a távoli horizontkötélen ment lefelé épp a nap. Csak restaurálnak, gondoltam.

2.23. Isten is a szereplőd egyike. Fojtogatóan benne van három novellában. Mi oka lehetett erre bipoláris személyiségünk egyikének?

… Egyek voltunk: Emberpár.
…Az Isten keze első kiállítását már vagy ötszázan látták.
…Nem tudott arról, hogy a kiállítást egyik napról a másikra bezárták, …délután öt felé ismeretlenek rohamozták meg a bejáratot, amely fölött egy női stukkófej mosolygott,
…Nem tudott erről, mert ő kőről kőre lépkedve kereste az új szobrokat a közeli patakban.
…Ez tényleg olyan, mint Isten keze!, mondta a magasabbik rendőr.

2.24. Hogy került babaszem a kutya szájába? Erre a Szemfény című novellában adod meg a választ, talán?

Szemeket gyűjtött. Babaszemeket.
…Akkoriban egy brutális kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság történt a környékükön.
…A babákat két nap alatt eltüntette a padlásról.
…Sok év telt el. Első fizetéséből játékbabákat vett.
…Amikor a klinikára került és műteni kezdett, a műtét súlyosságának megfelelően már két-három vagy négy-öt pár babszemet akart, és feltétlen titoktartást.
…A több mint kétezer babaszemet tartalmazó, ismeretlen gyűjtőtől származó kollekciót egy év múlva állították ki a fővárosban az akkor nyíló Lehetetlenségek Múzeumában, és…

Most áruljuk el

2.25. A száz negyede huszonöt. Ha száz nyara lesz szerződnek, megírna még 75 novellát? (Erre a kérdésre való reagálás lehetőségét adjuk át az Olvasóknak!)

Árnyékharisnyáját vette fel a nyári este.
…Nagymama nem szerette, ha a „prolikhoz” átmegyek.
…Napközben Anival „pillangóztunk” az udvaron.
…Igen, egyszer belemásztunk a hordóba, pancsoló szitakötők és levetettük a ruhánkat.
…Éjszaka arra ébredtem, hogy valaki felhajtja a paplanom. Ani bújt be mellém az ágyba, de amikor kinyitottam a szemem, eltűnt. Később vécére kellett mennem. Hirtelen elsötétült előttem minden.
…Nyelvem mérget lövellt. Füstölt a nyár körülöttem, a Holt-Tisza meg unatkozva pihegett, Sanyira gondolva matrózblúzom még az évnyitón is a gimiben.
…Adsz törzsszerelmes kedvezményt?, kérdezte és megcsókolta blúzon át a mellem.